PortugalHoewel de Portugese keuken kennis heeft gemaakt met invloeden van andere landen is de traditionele Portugese maaltijd redelijk eenvoudig. Ze bestaat uit veel vlees of vis met rijst of aardappelen en salade bestaande uit sla, tomaat en ui. Wel zijn er verschillende variaties en manieren van bereiden. Ook hebben veel regio´s hun eigen streekgerechten met producten die typerend zijn voor die bepaalde streek. Dit zijn vaak speciale en zeer smaakvolle gerechten. De Portugese keuken is dus vooral bijzonder in haar eenvoud.

SfeerbeedlPortugal 11

De Portugezen hebben een cultuur van goed eten en in het hele land zijn veel goede restaurants en kleine typische tascas te vinden. Ze gebruiken veel gedroogde kabeljauw, ofwel bacalhau waarvoor voor de bereiding honderden recepten zijn. Een populaire visrecepten bijvoorbeeld gegrilde sardines en caldeirada; een op aardappel gebaseerde stoofpot die kan worden gemaakt van verschillende soorten vis. Typisch Portugese vleesrecepten, die kunnen worden gemaakt van rund, varken, lam of kip zijn onder meer cozido à Portuguesa, feijoada, frango de churrasco, leitão en carne de porco à alentejana.

Producten van eigen bodem

Sfeerbeedl Portugal 3Van eigen bodem komen heerlijke producten zoals olijven en heerlijke olijfolie. Naast de grote variatie wat betreft groente, is er in het land ook een behoorlijke diversiteit aan fruit. In Portugal is veel ruimte om vee te houden en daarom wordt er veel vlees geproduceerd en gegeten. En vanwege de enorme kustlijn zijn verse vis en zeevruchten niet weg te denken van de Portugese menukaart. Portugal is niet het meest geschikte land voor vegetariërs.