De mediterrane keuken is de keuken van het Middellandse Zeegebied en bestaat uit de tientallen verschillende keukens uit Spanje, Italië, Portugal en Griekenland.

De traditionele keukens van deze regio’s zijn voornamelijk ontstaan door het gebruik van verse producten uit de omgeving.

  

Deze bestaat uit zowel bergen (varkensvlees, schapenvlees, kazen, peulvruchten, paddenstoelen etc.) als zee (vis en zeevruchten).

De mediterrane bevolking waardeert haar eigen keuken met name om de versheid en kwaliteit van de gebruikte producten en de simpelheid of puurheid van het gerecht. Dit in tegenstelling tot Noord-Europese landen, waar echt verse productie nauwelijks te verkrijgen is.

De mediterrane keuken of de zogenaamde ‘mediterrane lifestyle’ wordt beschouwd als één van de gezondste en voorkomt onder andere hart- en vaatziekten.

Dit komt doordat het eetpatroon vooral bestaat uit vis, olijfolie, zeevruchten, groenten, peulvruchten, mager vlees én door de sterke voorkeur van de bevolking voor verse producten van hoge kwaliteit.

Grece Griekenland

Italy Italië

Portugal Portugal

Spain Spanje