Onderzoek

Olijfolie en afvallen

De vetten die in olijfolie zitten, zijn enkelvoudig onverzadigde vetten. Dit soort vetten zijn “goede vetten”. Ze helpen bij het in evenwicht brengen van het cholesterolgehalte. Ook worden ze gekoppeld aan het ondersteunen van uw gewichtsverliesdoelen.

Hoe herkent u goede olijfolie?

Virgin versus Extra Virgin.

Naast dat productie- en zorgvuldige oogstmethoden van invloed zijn, zijn er enkele cruciale verschillen tussen olijfolie van eerste persing en olijfolie Extra Virgin worden hier nader verklaart.

Varieteiten olijfolie Mediterranean Treasures

Griekse/Kretaanse olijfolie

In Griekenland zijn er verschillende soorten olijven. De meest populaire en meest voorkomende zijn de soorten Ladolia, Manaki, Koroneiki, Athinolia (Tsounati).
In de fase van volwassenheid veranderen olijven van kleur van groen tot violet en dan zwart. Olijfolie smaakt afhankelijk van welk stadium van rijpheid de olijven zijn geoogst. Olijfolie afkomstig van groen tot aan violet gekleurde olijven bevatten grote hoeveelheden van phenolic en aromatische verbindingen. Heeft intensieve fruitige en gekruide smaak (Koroneiki en Athinolia ).

Aan de andere kant, als de vrucht rijper is zijn de fenolische en aromatische verbindingen steeds lager. De smaak van olijfolie die uit violet tot zwarte fruit komt is zachter en het aroma doet denken aan rijpe vruchten zoals apple, tomaten en soms amandelen (Ladolia en Manaki verscheidenheid).

• Koroneiki olijfolie: Deze olijfolie is zonder meer de Chiefs Choice onder de olijfoliën. Gemaakt van 1 olijfsoort: de Koroneiki, koningin en de meest gebruikte olijf onder de Griekse olijfsoorten. Deze olijfolie heeft een zachte volle smaak. De verfijnde combinatie van smaak en geur maakt ze tot een genot om mee te werken. Door de uitgebalanceerde smaak overheerst de olijfolie niet. De originele smaak van het gerecht en haar ingrediënten blijf gewaarborgd. Volgens veel chefs behoort deze olijfolie een specifieke benoeming a la de koning bij de chefs”The Chief Olive Oil”. Volgen nog Italië en meerdere variëteiten.

Manaki Olijfolie: Manaki olijf heeft een grotere vrucht en wordt gebruikt voor de productie van olijfolie en van tafelolijven. De olie van dit ras is van uitstekende kwaliteit, met fruitige notities en peperig van smaak. Deze variëteit rijpt ook langzaam en de beste tijd voor de oogst is van eind januari tot begin februari.